Duyurular
Etkinlikler
Bizden Haberler
Girişimci Adayları Sertifikalarını Aldı
KOSGEB Sinop Müdürlüğü, İŞKUR Sinop İl Müdürlüğü ve Sinop Bölgesel Kalkınma ve Girişimcilik Eğitim Derneği iş birliği ile Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında gerçekleştirilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerine katılan girişimci adayları düzenlenen törenle katılım belgelerini aldı.
Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen sertifika törenine Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, KOSGEB İl Müdürü Nedim Kaşıkırık, Kobi Uzmanı Mustafa Bayrak, KOSGEB Sinop müdürlüğü personeli ve kursiyerler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan KOSGEB Sinop İl Müdürü Nedim Kaşıkırık, geçtiğimiz hafta Hakkari’de şehit olan Piyade Uzman Çavuş Sadık Aparangil ve diğer bütün şehitlerimizi saygı ile andıklarını belirtti. KOSGEB’in Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme ve Destekleme amacı ile kurulmuş olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili bir kamu kuruluşu olduğunu söyleyen KOSGEB İl Müdürü Nedim Kaşıkırık, bu amaç doğrultusunda girişimcilerin ve şartlara uyan Kobilerin destek alabildiğini belirtti. Kaşıkırık; “KOSGEB olarak Sinop’ta faaliyete başladığımız günden bugüne kadar 4 yıllık süre içerisinde 44 uygulamalı girişimcilik eğitimi düzenlenmiş ve toplam bin 600’den fazla kişi eğitimini tamamlayarak katılım belgesi almaya hak kazanmıştır. Bu eğitimlere katılanlardan 180 kişi işletmesini kurmuş ve yaklaşık 2,5 milyon TL civarında KOSGEB’den destek almıştır” dedi.
İŞLETME BAŞINA TOPLAM 100 BİN TL DESTEK VERİLİYOR
Girişimcilik Destek Programı çerçevesinde verilen desteğin üstünlüklerinden bahseden İl Müdürü Kaşıkırık; “Destek tutarı vergi hariç olarak yüzde 70 olup 30 bin TL’si hibe, 70 bin TL’si sıfır faizli yani faizsizdir. İşletme başına toplam 100 bin TL destek alınmaktadır. Burada genel anlamda baktığımda yaklaşık olarak 30 arkadaşımızı görüyorum. Yani potansiyel olarak 3 milyon TL destek alabilecek seviyede arkadaşımız var ve gelip daha desteğini almamış onlarca arkadaşımız bulunmaktadır” diye konuştu.
KOSGEB DESTEKLERİ SADECE YENİ GİRİŞİMCİLER İLE SINIRLI DEĞİLDİR
Konuşmasında KOSGEB desteklerinin sadece yeni girişimciler ile sınırlı olmadığına dikkat çeken KOSGEB İl Müdürü Nedim Kaşıkırık, destek kapsamında 6 ayrı destek programı bulunduğunu ifade etti. Kaşıkırık; “Genel destek programı, işbirliği güç birliği destek programı, ARGE inovasyon endüstriyel uygulama destek programı, Kobi proje programı, tematik proje destek programı ile işletmeler desteklenmeye devam edilmektedir. Bu desteklerle ilgili her türlü bilgi için müdürlüğümüzü arayabilir, ziyaret edebilir ayrıca KOSGEB’in yeni destekleri ve duyuruları takip etmek için sosyal hesaplarımızı kullanabilirsiniz” dedi.
KADIN GİRİŞİMCİLERE DESTEK ORANI YÜZDE 90’A ÇIKARTILDI
Son yapılan değişikle ilgili olarak kadın girişimcilerin destek oranının yüzde 90’a kadar arttırıldığnı hatırlatan İl Müdürü Kaşıkırık, bu durumun KOSGEB’in özellikle kadınlara verdiği değeri birkez daha ispatladığını söyledi.
Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Vali Dr. Yasemin Özata Çetinkaya; girişimci adaylarına verilen desteğin takdire şayan olduğunu söyledi. Programa Sinop genelinden yapılan talebin de mutluluk verici olduğunu ifade eden Vali Çetinkaya tüm kursiyerlere bundan sonraki dönemlerde de başarılar diledi. Çetinkaya; “Gördüğüm kadarıyla oldukça güzel bir sayı, toplamda şuana kadar ilimizde ulaşılan sayıda girişimcilik kursuna katılım ve sertifika almak anlamında. Tabi girişimcilik kursunun asıl hedefi bu kurstan sadece belge almak değil. O belge ile iş kurma konusundaki niyet ettiğiniz girişimin hayata geçirilmesi konusundaki gelişmede o anlamda da rakam bence güzel. Ama toplama baktığımızda sanki düşük gibi görünüyor. Umarım diğer kursa katılıp belgesini alan arkadaşlarda bu yönde çalışmalarına devam edip girişime ve yatırıma döndürme anlamında kursları hayata geçireceklerdir diye temenni ediyorum. Sizlere de tavsiyem bu belgeleri en kısa zamanda yatım anlamında hayata geçirmenizdir. Asıl o zaman bu memleket devlet sizden kurslardan beklediği getiriyi daha fazla elde edecektir diye düşünüyorum” dedi. Sinop’un ticaret anlamında güzel bir ortamı olduğunu söyleyen Vali Yasemin Özata Çetinkaya, Sinop’un değişik sektörlerde ciddi anlamlarda açığı olduğunu ifade etti. Çetinkaya; “Özellikle kadınlarla ilgili bu artış ile ilgili rakamda küçümsenecek bir rakam değil. Ulaşılan rakama baktığımızda gayet ciddi bir rakam. Belki çok büyük bir şehirde bu tutarlarla iş kurmak kolay değil ama, Sinop gibi bir il ölçeğinde oldukça başarıya ulaşma imkanı olan bir rakam” diye konuştu.
Sertifikalarını vereceği kursiyerlere işletmelerini açacakları günde de ziyaret etmeyi istediklerini söyleyen Vali Çetinkaya kazandıkları belgelerin girişimci adaylarına hayırlar getirmesi dileklerinde bulundu. Çetinlkaya; “Öncelikle kursa katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum ve sertifikalarınızdan dolayı tebrik ediyorum. İnşallah devamında yaptığınız girişimler ile ilgili kurdele kesme törenine de katılmayı, bu anlamda davetlerinizi de beklediğimi iletmeyi arzu ediyorum. Önümüzdeki hafta içerisinde 1 dönem önceki girişimcilik kursundan belge alarak açılacak olan bir çiçekçi dükkanının açılışını gerçekleştireceğiz. Bu töreninin ardından diğer törenlerinde sayılarının artması dileği ile hepinizi tekrar tebrik ediyor ve belgeleriniz hayırlı uğurlu olsun diliyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine’ katılan 40 kursiyere sertifikaları verildi. Faaliyetleriyle Sinop ekonomisine büyük katkı sağlayan KOSGEB tarafından verilen Uygulamalı Girişimcilik eğitimleri Sinop İli ve İlçelerinde açılmaya devam edeceği bildirilirken destek programından yararlanmak isteyen katılımcıların KOSGEB destekleri ilgili ayrıntılı bilgiye www.kosgeb.gov.tr adresinden, sosyal medya hesaplarından ve 0368 261 5767 numaralı telefondan ulaşılabileceği aktarıldı.